Make your own free website on Tripod.com
Malang Si Malim Kisah Semut Dan Belalang
Kisah U.F.O Mendarat Di Bumi Kisah Komedi Pontianak
Jerubu Wahid Dan Minah
Benda Free Panadol
Kisah Si Badang Tertipu Balik

Malam Si Malim

Pukol 8:45 pagi Malim baru terjager dari tidor....9:30 nak masok ofis. Aper lagi macam lipas kodong ah dia betabor masok ke bilik mandi. Selang lima minit dia pun kuar lalu terus bersiap untuk ke opis. Almari baju dibuka only to realise that dia terluper nak gosok baju. Takder aper yg nak dipakai untuk ke pejabat, dengan secepat kilat dia mencapai sehelai baju lalu terus menggosok, tapi malangnyer seterika rosak...nak tak nak terpakserlah dia memakai baju yg ronyok,tak agak agak punyer ronyok beb. Dia mencapai tali leher lalu terus keluar rumah. 

        Tunggu teksi tak sampai sampai, sambil menunggu dia mengenerkan tali leher dengan penuh keyakinan, biler dah siap baru lah dia sedar yg dia memakai tali leher prefect sekolah, satu macam punyer blur dayak lah dia. Bengang bercampur panik seperti orang yg pergi aji  tersalah turun airpot. Tapi tak aper, dia mencekalkan hatinyer dengan terus memakai tali leher yg obit itu, Dia ternampak teksi kosong kat tepi road....macam owang kener kejar anjing dia mendapatkan teksi itu, masuk ke dalam lalu,

        "Towkey....Shenton Way plse.....sut sama dia, wa suah lambat" kerah Malim

        Tapi teksi tu takder dreba. Baru lah dia perasan yg teksi tu actually tengah parking. Sikit punyer malu, dia terus mendapatkan bas yg kebetulan tiba. Bas itu penuh sesak dgn penumpang (ye lah takkan lah binatang plak). Nasib dia agak baik keraner dia mendapat satu tempat kosong kat sebelah tingkap. Dgn hati yg lega di pun duduk.......BDEBOOM!...kosie pecah....yek elehhhhh..senger ahh..padan ah takder owang dudok, ruper rupernyer kosie tu dah memang pecah.Satu bas perhatikan dia macam penonton menonton pertunjukan sarkis. Dia berdiri dengan mukernyer yg merah padam menahan kemaluan malu yg teramat sangat. 

        Trefik jem! Dahlah lambat...sangkut jem plak. Malim dah penik,  dah nak masok pukol 10 pagi, sememangnyer dia sudah lewat.Nampaknyer bas itu tak bergerak langsung , lagik beraper stesen je dia dah sampai ke tempat destinasi. Kerana dah tak saba lagik, dia pun turun dari bas dan berlari ke pejabatnyer.....jauh jugak dia perlu berlari walaupun hanyer beberaper stesen bas je. Tali kasut terbuka, dia tak sedar dan belom sempat aku menaip ayat ini dia dah jatuh tersungkur...abis sumer beg yg dibawanyer betabor ke tanah...kertas kertas dan dokumen dokumen sumernyer bersepah. Dengan hati yg sangat hiba lagi sayu dan dgn titisan air mater, dia mengutip dokumen dokumen tu semuler. Idong dah lebam keraner sebelom dia rebah kebumi, idongnyer sempat tersangkut kat tiang lampu diikuti dengan dahi yg mencecah tong sampah yg ader ditiang lampu tersebut...sungguh brutal.

        Namun, semangatnyer tidak berganjak, dia terus berlari ke pejabat. Tercungap cungap Malim naik ke ofisnyer, bajunyer kuyup dengan peluh. Dia duduk dikerusi sambil menarik nafas lega. Walaupun lambat tapi dia berjaya sampai ke ofis...dan yg paling gembira lagik ialah biler dia dapati ofisnyer kosong takder orang termasok supervisornyer sekalik....at least dia lambat takder orang yg nampak...fuuuh lega. 

        "Encik Malim?"  pembersih pejabat menegurnyer.
        Malim menoleh sambil menjawab, "Ye?"

        "Kenaper Encik datang hari nie?" tanyer pakcik yg dah lanjut usia itu dgn penuh khusyuk.

        "Kenaper??" Malim menjawab

        "Kan hari nie hari Minggu?" jawab pakcik tu.

 

Kisah Semut Dengan Belalang

Pader satu hari tu kan, ader belalang dan ader semut tao. Belalang nie kan, dia lompat saner lompat sini, kira hepi lah kan. Abih tu kan, si semut nie kan, dia sibuk angkat makanan masuk ke dalam sarang dia.

        Melihat si semut nie bukan main tekun sekalik bekerjer, si belalang pun sound lah,"Eh Mot!, Engko nie tak tahu nak rikek ye? Asek sibuk je aku tengok ko...marilah main main dgn aku"

        "Tak buleh ah Lang, aku kener simpan makanan makanan nie sumer" jawab si semut."Yek elehhhhhhhhh...rileklah...bot per ko nak simpan? Biler time ko lapa ko pi cariklah...nak simpan simpan bot aper? Waste karen je ko nie"

        "Eh aku mesti standby, nanti kalao musim salji tiba aku tak perlu  penik... engko pon kener simpan jugak tao Lang" balas si semut."Tak kuaser aku nak penat-penatkan diri pi simpan simpan nie sumer, lebih baik aku main main dulu...ko nak simpan ko simpan lah Mot, aku nak lompat nie..babai" lalu lompatlah si sang belalang.

        Semut nie memang rajin orgnyer....eh salah....semut nie memang rajin binatang nyer. Dia sediakan payung sebelom ujan. Tak macam si belalang...pemalas ke dobi.

        Hari berganti hari, minggu berganti minggu..musim salji tak kunjung kunjung tiba...si semut masih lagik terus mencarik dan menyimpan makanan. Si belalang kebetulan ternampak si semut tu lagik."Aik Mot? Kao maseh kerjer lagik? I tot u dah simpan makanan makanan tu dulu? Maner perginyer?" "Memang aku dah simpan....tapi dah basi dah, musim salji tak sampai sampai lagik nie....sekarang kener carik makanan baru.." jawab semut sambil mengeluh.

        "Eh Mot.....ko tak terpikiag ke yg kat Malaya nie takder musim salji?" tanyer belalang.

        "Ah????????" semut sepanjat.

 

U.F.O Mendarat Di Bumi

       Kelihatan dua makhluk asing sedang bersiap sedia untuk mendarat ke bumi.

        "Kao dah siap barang barang untuk kiter pi bumi?" tanyer komander pader rakannyer."Sudah tuan....sumer suah ready....tinggal nak land je" jawab sorang lagik."Ok bagus...cumer tinggal satu lagik yg kiter nak kener bereskan sebelom mendarat " balas komander alien tu."Oh ye ke? Aper tu tuan?"

        "Kiter kener turun menyerupai makhluk bumi.....takkan kiter nak turun dgn ruper kiter camnie....nanti makhluk bumi tu mesti tangkap dan buno kiter" jawab komander alien tu."Tapi tuan camner kiter nak menyerupai diorang paderhal kiter tak pernah nampak diorang?" tanyer sorang tu lagik."Ah yg tu kao jgn bimbang...kiter land secara senyap senyap,pastu kiter sembunyik kat one corner, kiter tunggu makhluk diorang keluar, pastu on the spot kiter copy dan menyerupai diorang lah" jelas komander.

        "Wah bagus tu cadangan tuan, amat bernas sekali usulan itu"

        Mereka pun terus mendarat ke satu kawasan tanaman padi...dgn senyap senyap mereka kuar dari spaceship dan sembunyik di belakang semak. Tak lamer kemudian mereka pun ternampak dua makhluk bumi di hujung sawah. Dengan menggunerkan teknologi terkini mereka pun menyerupai dua makhluk bumi .Mereka keluar dari tempat persembunyian dan berjalan kearah dua penduduk bumi yg sedang bekerja. Kerana bentuk tubuh badan mereka yg samer, penduduk bumi itu tidak sedikitpun meraser hairan dgn kehadiran mereka. Mereka bersuara konon konon bertanyer arah jalan, tapi tidak dilayan. Tiba tiba ...mereka terdengar bunyik riuh di belakang , mereka pun toleh dan nampak sekumpulan makhluk bumi yg lain sedang berlari ke arah mereka.Sementara itu makhluk bumi yg dua nie terus menghilangkan diri.

        "Ah cepat...cepat.....jgn kasi dia lari!!!!!" seorang daripader makhluk bumi itu meneriak pader rakan rakannyer.Kedua dua makhluk asing ini tercegat....mereka tidak tahu aper yg telah terjadi.

        "Ahhhhh dapat jugak!...kalao korang sumer nak tahu inilah dua ekor kerbau liar yg asek makan padi padi aku....ok kiter bawak ke kampung...kiter sembelih nie dua ekor kerbau." Pak Salleh memberitahu orang orang kampung sambil mengikat leher kedua dua makhluk asing yg blur
.

 

Kisah Pontianak
Kali pertama aku bertemu dgn mu hatiku gabra tak menentu, memuler aku ingatkan antu tapi rupernyer lenganmu yg berbulu.Kau lemparkan satu senyuman yg  menggugat iman didlm badan..namun sempat jugak aku tahan...kalao tak memang nahas kau ku kerjakan.

Kau katakan yg kau tersesat jln , nak pi pekan tapi termasuk ke utan Aku cakap aku boleh tunjukkan jln tapi kau kener tunggu pasal perutku memulas dah takleh tahan.
Kau duduk di bawah pokok rambutan sementara aku ke dlm semak cari tempat utk meneran.
Aku terpikir, amcam seorang gadis boleh sampai ke sini di hari senja-senja begini?
Tak takot ke dia merayau rayau seorang diri didlm hutan belantara yg tebal ini?
 

Tiba-tiba angin bertiup dgn kencang pokok pokok semua bergoyang Aku pergi ke pokok rambutan tetapi engkau dah hilang...naik teksi nak tengok wayang tapi last last shopping kat MidVelley Tiba tiba engkau terbang melepasi bulan yg sedang mengambang, melambai-lambai memanggilku abang Jantungku berdegup tersangatlah kencang....penik giler ar aku ckp ngan korang

Aku lari menyelamatkan diri makan maggi berperisa kari Lintang pukang macam nak rak nasib baik tak terberak Menderu mcm lipas kodong terpekik terlolong kalahkan antu polong Pontianak terus mengejar dgn ilaiannyer yg sungguh lunak.

Lari punyerlah lari aku sampai ke destinasi Sebuah kampung sunyi tapi kat luar ader org org berdiri Mereka nak check temperature aku keraner sekarang wabak SAR makin
menjadi Mujur temperature tak tinggi, aku dpt lepas pergi.

As for the pontianak for sure takleh masok pasal thermometer teros meletop.

 

Jerebu

     "Keadaan jerebu di Singapura kian tenat, orang ramai di minta supaya hadirkan diri ke kawasan lapang East Coast Park secepat mungkin" begitulah bunyik amaran di redio dan semua alat pembesar suara di merata Singapura diikuti dgn bunyik siren yg tak agak agak nyer kuat.

        Kelihatan orang ramai berbondong bondong keluar dari rumah mereka menuju ke kawasan itu. Truck truck army sumer dikerahkan untuk membawa seluruh penduduk Singapura. Sumer terpinga pinga kehairanan mengaper mereka diperintahkan berkumpul? Aperkah negeri ini dalam keadan teramat darurat? ataupun ader malapetaka yg lebih buruk lagik yg akan berlaku?

    Setelah sumer berkumpul,mereka pun diberitahu wat the f happening.

        "Tuan tuan dan puan puan sekelian, diharap sumer jgn panik,Pihak kerajaan ingin kiter sumer bersatu padu dlm menangani masalah jerebu yg kian meruncing. Kiter diminta bekerjasamer dgn meniup jerebu jerebu nie secara serentak. Dari itu semua diharap bersedia untuk meniup bersamer samer. Ok on the count of three...kiter akan
samer samer tarek nafas sedalam dalam dan menghembuskannyer sekuat sekuat. Kiter akan tiup ke arah barat to chase away the jerebu.READY!!!!! One!....Two! THREEEEEE!!!!"

        Maka ramai ramai pun meniuplah dgn sekuat hati...."Fuuhhh....Fuuuhhh"

    Mereka dapat melihat yg jerebu jerebu sedikit demi sedikit hilang dari pandangan. Ini memberi mereka semangat untuk meneruskan tiupan dgn lebih kencang lagi, "FUUUUUHHHH!!!!!! FUUUUUUHHHHH! FUUUUHHHHH!!"

        "Ok! kiter sudah BERJAYAAA!!!!!" diikuti dgn tepok sorak ramai " Tetapi ... jerebu tu tak pergi ke maner maner....pulau kiter sebenarnyer dah hanyut...kiter sekarang ader pat sebelah negeri India....korang tiup kuat sangat ahhh"

 

Wahid Dan Minah

Rumahtangga Minah dan Wahid selalu mengalami krisis...tidak kira siang atau malam mereka akan bertengkar..  Setiap pertengkaran itu pastinya menggangu jiran tetangga... "Kalau aku mati...aku akan menjadi hantu dan  mengorek tanah di depanku untuk keluar mencekik engkau.." terdengar pekikan si Wahid...Jiran yang mendengar terkejut besar dengan ugutan si Wahid terhadap isterinya kerana diketahui Wahid mempunyai ilmu hitam yang sangat luar biasanya...

 Beberapa hari berlalu....  Wahid ditemui mati akibat mangsa langgar lari... Walaupun benci, tapi sebagai isteri... Minah tetap menguruskan pengebumian suaminya dengan baik.. Seminggu selepas itu.. Jiran tetangga amat kehairanan melihat Minah yang  langsung tidak merasa takut dengan ugutan suaminya dahulu."Engkau tidak takut dengan sumpah suami kau dulu?" tanya jirannya. 

 "Tidak!" jawab  Minah.

"Biarkan saja dia mengorek tanah....Aku dah tanam dia mengadap  kebawah..!"

 

Benda Free

Bila suami balik kerja, isterinya suruh ke supermarket beli brg2 dapur.Jadi pi lah si suami ni beli semua brg2 tadi.Bila balik rumah , isteri tadi ambil beg2 plastik bawa kluar semua brg untuk di simpan. Isteri terjumpa lah satu tin marjerin. Di luar tin tu ada tulis .. FREE... Isteri tanya suami dia mana benda yg FREE ni ? Kenapa tak ambil.Suami kata la lupa nak mintak benda tu tadi. Isteri pun suruh suami pi balik ke supermarket claim benda FREE tu .

Suami pun pi lah bawa tin planta tadi jumpa salesgirl nak claim benda FREE.Bertengkar lah suami tadi ngan salesgirl tadi. Salesgirl tu kata benda free tu ada dalam tin. Suami kata mana boleh, dalam mesti tak dak punya.Dia mintak jugak dari salesgirl benda FREE tu.

Supervisor lalu kat situ dan terdengar pertengkaran mereka. Apabila supervisor tanya apasai dia pulak kena marah dengan suami tadi. Suami tadi mintak jugak benda FREE dari supervisor tadi .Suami tadi tunjuk tin planta yg ada bertulis ... FREE tu... Supervisor tadi belek kanan belek kiri tin planta tu ...... ada la tertulis .... dalam bahasa Inggeris .....supervisor tu baca.

.

.

.......CHOLESTEROL FREE..........!!!!!
 

 

Panadol

Dua orang sahabat.. tinggal sebilik... Bidin dan Budin.. dua-duanya pun ala2 tak betul gak ler.. tapi masih saling concern meng'concern' la kan..

Di satu pagi.. Bidin melihat rakannya, Budin.. sedang membuat kopi...kemudian memasukkan sebutir ubat panadol ke dalamnya.Dengan kehairanan Bidin bertanya kepada si Budin... Bidin : " Kenapa masukkan panadol dalam kopi tu?".

Budin : " Kopi ni panas.. bagi panadol.. kurang sikit panas dia.."

 

Si Badang

Pader suatu hari ader seorang pemuder bernamer Badang. Dia adalah seorang nelayan, kerjanyer menangkap ikan...yelah..kater nelayan mestilah tangkap ikan takkan nak tangkap katak pulak. Dia selalu
memasang lukah (lukah tu macam trap yg diletak di dalam air) di tepi sungai. Hari-hari mesti ader ikan yg tertrap kat dalam lukah yg dipasangnyer. Beberaper hari yg lalu lukahnyer selalu pecah dan ikan-
ikan yg berader didalamnyer selalu hilang. Dia menjadi musykil dan marah...dia ingin tahu siapakah yg mencuri ikan ikan nyer.

        Pader suatu hari dia menghendap di balik belukar untuk menyaksikan satu persembahan misteri ikan yg ilang. Dia tunggu punyer tunggu sampai ke senja. Tetiber ader satu angin yg maha kuat meniup....nun di sebelah saner ader satu lembager keluar dari semak samun berjalan menuju ke tempat di maner lukah itu di pasang. Badang terus menghendap. Dia lihat ader seekor jembalang menarik keluar
lukah dan membaham sumer ikan ikan yg ader di dalamnyer. Dengan perasaan yg teramat marah dia terus menerkam ke arah jembalang itu,

"Hoi!...kakak kao punyer laks!!! ...Saper suruh kao curik ikan ikan aku hah???" sambil mengacukan parang ke arah muker nyer "Errrrr...so...sori brader ..i ..i tak sengajer" rayu jembalang itu

" Sekarang kao mesti mati!" herdik Badang

"Nanti dulu!....i can give u anything that u want ....if u spare my life" balas Jembalang itu.

"Ok...aku nak jadi maknusia yg terkuat sekali di dunia ini" pinta Badang

"Ok..boleh bang...no problem...tapi syaratnyer abang mestilah makan .....UWEEEEEEEEEEEEEKKKKKKKKKKKKKK!!!" Jembalang muntah dengan banyaknyer.

        Badang menadah muntah itu dengan kedua dua tangannyer...meleleh leleh membasahi lengannyer....muntah yg kalernyer kekuningan lagi pekat itu mengeluarkan bau hanyir yg cukup kuat....Badang menghirup muntah itu bersungguh sungguh sambil menjilat belen belen yg terlekat dibibirnyer dengan niat nak jadi kuat. Setelah abis muntah, jembalang itu bersuara lagi,

"As i was saying just now...abang kalau nak jadi kuat abang kenerlah makan akar akar kayu nie......sori tadi tekak loyer jadi termuntah sikit.

 

Tertipu Balik

Seorang pemuda mencari2 tandas .. kes tak tahan la nie.. bila terjumpa.. terpandang akan dia signboard disitu.."Buang Air Kecil 30 sen..  Buang Air Besar 20 sen.."

"Wah mahal juga kencing di sini. Ah, tipu aje cakap buang air besar. Penjaganya bukan tahu pun" kata pemuda dalam hati.. Setelah selesai, pemuda keluar dan menghampiri penjaga toilet.  "Akak.. saya buang air besar" kata pemuda sambil menghulurkan wang 20 sen.

"Ehh.. tak cukup nie" kata penjaga toilet."Kenapa pulak? Di situ kan tertulis kalau buang air besar bayarnya cuma 20 sen""Macam ni encik.. kalau encik buang air besar pasti diiringi dengan buang airkecil.. tapi kalau buang air kecil tidak mungkin diiringi dengan buang air besar!"

"Jadi?" tanya pemuda

"Bayarannya 50 sen!" kata penjaga toilet yakin.